6,2 tips banner
Thuline Vander… Event & Content Creator
Duurzaamheid

6,2 tips voor het bouwen van een duurzame beursstand

Wat is een duurzame beursstand? Technisch gesproken is dat een stand met een zo laag mogelijke footprint. Maar hoe bereken je die? beMatrix ontwikkelt een carbon footprint calculator die de footprint van verschillende producten en materialen in kaart te brengt. Daarnaast geven we je 6,2 tips mee om een zo laag mogelijke footprint te bereiken. Pas de tips toe en bouw mee aan een CO2 neutrale wereld!

 

1.    Hoe vaker een product RE-USED wordt, hoe beter

De beMatrix frames zijn ontworpen om een 360° opbouw mogelijk te maken. Dit betekent dat de kaders zowel als vloer, plafond én als wand ingezet kunnen worden. Bovendien wordt eenzelfde pakket kaders in verschillende opstellingen gebruikt, waardoor je niet telkens andere kaders hoeft aan te kopen. Na rondvraag bij onze klanten kunnen we zeggen dat een kader makkelijk 120 keer gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld één gebruik per maand over een periode van tien jaar. Hierdoor is de footprint per gebruik bijzonder laag.


2.    Ga na of jouw kader "REFURBISHED" kan worden

Op elk beMatrix kader is een ECO+ finish toegepast. Deze afwerking is een duurzame borsteltechniek, die het milieu niet belast. Met dank aan deze revolutionaire afwerking kan het ECO+ kader makkelijker hersteld worden, door het simpelweg opnieuw te gaan borstelen. Deze kleine aanpassing verlengt de levensduur van je kader, waardoor je meer projecten kan opzetten en meer winst kan maken. Dit draagt bovendien bij aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk. 4X Voordeel dus!


3.    REDISTRIBUTIE van materialen

Wanneer de bestaande materialen niet meer kwalitatief genoeg zijn om gebruikt te worden als standbouwmateriaal, kijk dan of ze nog gebruikt kunnen worden in andere toepassingen. We denken hierbij aan test- en vaccinatiecentra of aan nooddorpen voor vluchtelingen in oorlogsgebieden. Verder kunnen de kaders een tweede leven krijgen in de interieurbouw. Het grote voordeel hiervan voor de klant is dat het “onzichtbare” frame voor lange tijd kan blijven staan en de invulling meerdere malen aangepast kan worden naargelang de periode van het jaar. We noemen dit principe “Keep the body, change the skin”.


4.    RECYCLAGE & recycleerbaarheid

Eens het product aan zijn end-of lifecycle is, moet het product gerecycleerd worden. Probeer reeds bij de aankoop van kaders te kijken in welke mate het product gerecycleerd is en opnieuw gerecycleerd kan worden. Onbewerkt aluminium zoals onze ECO+ is bij uitstek een materiaal dat perfect kan en wordt gerecycleerd zonder verlies aan kwaliteit. Wij, met beMatrix, werken hard aan een gesloten circuit waar we het aluminium opnieuw gebruiken voor de productie van nieuwe kaders die 100% gerecycleerd zijn.


5.     RETHINK

De opkomst van gerecycleerd textiel als infill is een stap in de goeie richting. Textiel is een stuk lichter in gewicht dan harde panelen én er wordt minder materiaal voor gebruikt. Daarnaast kan textiel compacter verstuurd worden. Werk samen met producenten die aan de slag gaan met gerecycleerd textiel. Zo bestaat er polyester van hoge kwaliteit die gemaakt is uit gerecycleerde plastic flessen (RPET). Als laatste worden ook allerlei initiatieven opgezet om textiel en panelen op beurzen op te halen en te laten recycleren tot een nieuw product. Meer en meer eindconsumenten stellen de norm om enkel nog te werken met deze gerecycleerde infills.

NOOT: Probeer je klant te overtuigen om bedrukte materialen een aantal keer te gaan hergebruiken en het product daarna te recycleren. Probeer bij je ontwerp hier al aan te denken, zodat je de klant een stap voor bent.


6.    REDUCE on transport

Zowel voor materiaal als arbeid. Huur je materiaal lokaal door lid te worden van het beMatrix Global Rental Network. Dit is een verhuurnetwerk van verschillende Rental Service Centers dat beMatrix materiaal verhuren doorheen de wereld. Dankzij dit netwerk heb je een breed beMatrix gamma ter beschikking in het land van evenement en hoef je bijgevolg niet alle kaders meer te verschepen. Bovendien hoef je geen investering te maken in frames en opslagruimte én zorgt het beMatrix team ervoor dat alle materiaal goed onderhouden is.

Daarnaast heeft beMatrix een groot klantenbestand, de bePartners kunnen je helpen met LEDskin, content, bedrukt textiel, panelen, designs en ga zo maar door. Het belangrijkste is dat je ze over de hele wereld kunt vinden, klaar om je te helpen! Probeer, tot slot, lokale arbeidskrachten te vinden, op deze manier vermijd je transport en hotelovernachtingen, wat zowel de kosten als de voetafdruk vermindert. Ons bePartner netwerk kan je ook hierbij helpen!

 

Naast de 6 tips hebben we nog 2 aanbevelingen die je inspiratie kunnen geven


Verlaag je ECOLOGISCHE VOETAFDRUK binnenin je bedrijf

Wij met beMatrix dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Zowel bij het nemen van strategische beslissingen als in de dagelijkse activiteiten wordt steeds rekening gehouden met deze ecologische, economische en sociale belangen. We hebben dan ook de ambitieuze doelstelling om een CO2 neutraal te worden tegen 2026. Dit project draagt de naam ProjectC! en startte met het meten van onze totale footprint en er de nodige acties aan vast te koppelen. We hebben zeer recent onze eerste “Climate Neutral Now” badge gekregen van de Verenigde Naties. Dit is het eerste resultaat en beloning voor onze harde inzet op duurzaamheid. Aarzel niet ons te contacteren als jullie ook zo’n project wensen op te zetten.


Bouw een DUURZAME RELATIE op met je partners

beMatrix streeft naar een optimale dienstverlening. Wij hebben ervoor gekozen om voor specifieke dienstverleningen een samenwerking aan te gaan met enkele partners. Zo bouwen ook wij een duurzame relatie op en is dit een win win voor iedereen. Zo hoeft duurzaamheid geen kostenpost te zijn, maar juist een winstpunt.